Photo credit: www.pixabay.com
Kupi kartu

Savjeti za putovanje

Putovanje autobusom jedan je od najudobnijih, najpovoljnijih i ekološki najprihvatljivijih načina za upoznavanje Hrvatske. Ujedno je i najpraktičniji način jer je prijevoz autobusom najčešća opcija javnog prijevoza u Hrvatskoj te su stoga sva hrvatska odredišta iznimno dobro povezana čestim svakodnevnim autobusnim linijama.

Putovanjem autobusom možete uštedjeti novac i stići do mjesta koja inače nikada ne biste vidjeli da putujete zrakoplovom.Autobusom možete putovati diljem cijele Hrvatske, počevši od glavnog grada Zagreba i kopna, do nacionalnih parkova, otoka te diljem cijele obale i tako putem otkriti predivne znamenitosti i lijepa mjesta.

Koristite se stranicom www.arriva.com.hr kako biste pronašli odredišta koja želite posjetiti i istražite kojim relacijama možete do njih doći.

Pogledajte naše savjete u nastavku za najbolje iskustvo putovanja autobusom.

 

Autobusnu kartu možete kupiti putem Arriva Croatia mobilne aplikacije, Arriva web stranice, na autobusnoj postaji, u uredu za prodaju karata ili u autobusu. Karte se na autobusnim postajama mogu kupiti gotovinom ili debitnom/kreditnom karticom, online debitnom/kreditnom karticom, a ako kartu kupujete u autobusu kod vozača, pobrinite se da imate dovoljno gotovine jer je to jedina mogućnost plaćanja u autobusu.

Karte se mogu kupiti online najkasnije 15 minuta prije polaska. Preporučujemo da kupovinu karata obavite ranije, osobito kada putujete tijekom ljetne sezone te u vrijeme državnih praznika kako biste bili sigurni da ste rezervirali svoje sjedalo.

Cijene karata mogu se razlikovati ovisno o vremenu putovanja. Unesite svoju relaciju u pretraživač i pogledajte vozni red sa svim polascima i cijenama za odabranu relaciju.

Arriva nudi različite vrste popusta ovisno o kategoriji putnika, kao što su učeničke/studentske, umirovljeničke, dječje karte ili na temelju dobi do 50 % popusta u odnosu na standardnu cijenu karte.

Brzo i jednostavno kupujte karte putem interneta te na taj način uštedite vrijeme i novac i izbjegnite gužve na šalterima autobusnih kolodvora. Pri kupnji karata u Arriva Croatia mobilnoj aplikaciji možete ostvariti dodatnih 5 % popusta i ugrabiti First minute karte čije su cijene do 50% niže od standardnih karata. 

Prijavite se za naš newsletter kako ne biste propustili naše posebne ponude i novosti.

Ako putujete našim međunarodnim linijama, morate imati važeću putovnicu ili osobnu iskaznicu za prijelaz granice. Za više informacija o potrebnim dokumentima, posjetite internetsku stranicu hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Za putovanja na Arriva linijama možete kupiti kartu u jednom smjeru ili povratnu kartu. Kupnjom povratnih karata ostvarujete popust te je stoga njihova cijena niža od kupovine dviju jednosmjernih karata na istoj ruti. Odaberite otvorenu povratnu kartu ako niste sigurni kada se vraćate ili fiksnu povratnu kartu (pri rezervaciji se naziva samo povratna karta) ako znate točan datum i vrijeme povratka. Ako kupujete otvorenu povratnu kartu, svoj povratak rezervirajte u jednom od naših ureda za prodaju karata ili koristite rezervaciju povratnog putovanja na našoj internetskoj stranici kako biste rezervirali svoje sjedalo za željeni polazak.

Većinu internetskih karata nije potrebno ispisati, vozaču samo pokažite svoju kartu na mobilnom telefonu ili tabletu.  Ako je kartu potrebno ispisati, to će biti jasno naznačeno tijekom postupka kupnje karte ili rezervacije.

Pobrinite se da na dan svojeg putovanja dođete na autobusnu stanicu najmanje 15 minuta prije polaska autobusa kako biste predali svoju prtljagu vozaču, pronašli svoje sjedalo te se udobno smjestili i pripremili za put. Broj sjedala bit će naznačen na vašoj karti, kao i broj vašeg autobusa u slučaju da više autobusa polazi istovremeno. Ako na vašoj karti nije naznačen broj sjedala, slobodno sjednite gdje želite, osim, naravno, na vozačevo mjesto.

Možete upotrijebiti našu funkciju Pronađi stajalište kako biste pronašli točnu lokaciju svih autobusnih stajališta i pojedinosti lokacije polaznog ili konačnog odredišta.

Jedan komad ručne prtljage može se ponijeti sa sobom u autobus i staviti iznad sjedala. Ručna se prtljaga ne naplaćuje, no putnička prtljaga koja ide u prtljažni spremnik naplaćuje se prema cjeniku. Prtljagu za polaske prijevoznika Arrive Hrvatska možete platiti pri kupnji karte na svim prodajnim mjestima Autotransa u Hrvatskoj.

Čuvajte račun za prtljagu; trebati će Vam kako biste preuzeli svoju prtljagu na konačnom odredištu.

Pobrinite se da sve svoje dragocjenosti poput novca, dokumenata, fotoaparata i elektroničkih uređaja, osvježavajuće napitke ili lijekove koji bi vam mogli zatrebati, stavite u ručnu prtljagu. Svoju ručnu prtljagu uvijek imajte na oku i ne zaboravite sve ponijeti sa sobom pri odlasku iz autobusa.

Svi Arrivini autobusi su klimatizirani i opremljeni udobnim sjedalima s podesivim naslonom te na odabranim linijama imaju i veći razmak između sjedala .

Besplatan Wi-Fi je dostupan u većini Arrivinih autobusa. Pronađite WiFi mrežu autobusa s kojim putujete i slušajte glazbu, povežite se sa svojim prijateljima, igrajte igrice, pripremite se za posao, surfajte internetom omiljenim društvenim mrežama (ne zaboravite pratiti najnovije informacije i posebne ponude Arriva Croatia na Facebooku ili Twitteru!). Tijekom svojeg putovanja vjerojatno ćete proći pokraj brojnih prekrasnih prizora i imati mnogo prilika za stvaranje fotografija savršenih za Instagram. Zahvaljujući našem besplatnom WiFi-u, možete ih odmah podijeliti sa svojim prijateljima ili čak snimiti live video.

Ne morate se brinuti da ćete korištenjem WiFi-a ostati bez baterije na mobitelu s obzirom da se svakoga dana sve više Arrivinih autobusa oprema utičnicama za punjenje elektroničkih uređaja. Možete napuniti svoj telefon, fotoaparat ili prijenosno računalo i na odredište stići s punom baterijom, spremni za cjelodnevno istraživanje i  fotografiranje.

Tijekom putovanja možete i čitati knjigu ili časopis (iznad svakog sjedala nalazi se svjetlo za čitanje), diviti se krajoliku ili se pak sprijateljiti sa suputnicima.

Na dužim putovanjima možete očekivati pauze za toalet i užinu svakih nekoliko sati. Čak i ako ne morate, izađite iz autobusa na odmorištima, udahnite svježi zrak i malo protegnite noge, možda otkrijete da se nalazite na predivnom mjestu za koje prije niste znali. Upamtite kako izgleda vaš autobus i koliko traje pauza kako bi se vratili u autobus na vrijeme.

Na duljim linijama, kao što su Pula-Dubrovnik, Zagreb-Vela Luka, Osijek-Umag ili linijama koje povezuju Hrvatsku i Njemačku, voze noćni autobusi. Noćno putovanje dobra je opcija ako želite uštediti novac za smještaj i iskoristiti maksimalan broj dana tijekom odmora. Udobno se smjestite u svojem autobusu, opustite se i stignite na svoje odredište svježi i odmorni.

Tijekom noćnih putovanja obucite se slojevito ili sa sobom ponesite deku jer temperatura u autobusu može biti viša ili niža od one koja vama odgovara. Kako biste bili sigurni da ćete se naspavati, ponesite sa sobom jastuk za vrat i masku za oči kako vas nebi budila rasvjeta na autocesti ili sunčeve zrake u cik zore, iako tko bi htio propustiti izlazak sunca nad predivnim hrvatskim otocima ili planinama? Ako niste raspoloženi za razgledavanje uvijek možete navući zastore kojima su opremljeni svi autobusi.

Kako bi vaš vozač ostao budan i usredotočen na cestu dok svi putnici uživaju u slatkim snovima, u autobusu će vjerojatno svirati glazba tijekom putovanja. U slučaju da vas radio ili drugi zvukovi mogu omesti u snu, ne zaboravite ponijeti sa sobom slušalice za slušanje vlastite glazbe ili čepiće za uši za potpuni odmor.

Nadamo se da će vam ovi savjeti dobro doći tijekom priprema za putovanje. Ako imate dodatna pitanja, pogledajte naša često postavljana pitanja.

Ako i dalje ne pronađete odgovor na svoje pitanje, slobodno nas kontaktirajte u bilo kojem trenutku.