Započeo projekt kružnog gospodarstva uz potporu programa LIFE

Arriva Nizozemska realizirat će na autobusnoj liniji 90 četiri projekta kružnog gospodarstva zahvaljujući bespovratnim sredstvima iz programa Europske komisije za okoliš i klimatske aktivnosti - LIFE. Linija 90 je Arrivina Zelena linija između nizozemskih gradova Lisse i Leiden.

S partnerima e2H2, Autotransom i OFN, u razdoblju od tri godine, Arriva će ugraditi kružno gospodarenje u sve pore ove zelene linije. Što će se postići uz pomoć potpore iz programa LIFE?

Od električnih autobusa do autobusnih stanica napravljenih od ljuštura školjki

Od dizelskih do električnih vozila

Dva dizelska autobusa marke Volvo stara 10 godina pretvorit će se u električne autobuse. Rezultat: nema više ispušnih plinova, smanjuje se emisija CO2, tiši prijevoz i produženje ekonomskog vijeka autobusa od 3 do 8 godina.

Sakupljanje mikro čestica gume iz kotača

U blizini stražnjih kotača autobusa postavit će se uređaji koji hvataju čestice gume. Ove mikročestice se oslobađaju kao rezultat procesa trošenja gume. Guma će se sakupljati i ponovo koristiti u recikliranim proizvodima kao što su nove gume.

 Presvlake za sjedala od recikliranog materijala

Od otpada poput odjeće i starih ribarskih mreža izradit će se presvlake za putnička sjedala. Osim toga, sjedala će biti izrađena sa što manje dijelova kako bi im se produžio vijek trajanja.

 Autobusne stanice, drukčije od bilo čega dosad viđenog

U gradovima Lisse, Noordwijk and Katwijk postavit će se tri jedinstvene autobusne stanice koje su rezultat suradnje s Kraljevskom akademijom za umjetnost u Haagu.

 Autobusna stanica – Staklenik u gradu Lisse

Staklenik

Ovo buduće autobusno stajalište, koje se nalazi na putu do Keukenfoha, sastoji se od dva dijela - tradicionalne čekaonice i zimskog vrta. U zimskom vrtu putnici mogu čekati autobus okruženi cvijećem i biljem. Biljke ugodno mirišu, filtriraju zrak i djeluju kao prirodni izolatori, prigušujući zvukove s ceste. Stanica će, uz ostale materijale, biti napravljena od Resysta greda (materijal na bazi rižine ljuske) i kaljenog stakla koje se još naziva i sigurnosno staklo.

 Autobusna stanica Galeb u mjestu Katwijk

 Za autobusnu stanicu u Katwijku osmišljen je dizajn koji povezuje svjetionik Vuurbaak i plažu. Za galeba je plaža mjesto za predah prije nastavka putovanja. Isto vrijedi i za autobusnu stanicu Galeb. Glavna konstrukcija stanice bit će, između ostalog, izrađena od Resysta greda i kaljenog stakla. Pločice na pločniku sadržavat će polu-mljevene ljušture kamenica Iz lokalne ribarske industrije.

 Autobusna stanica u gradu Noordwijk

Noordwijk karakteriziraju duge plaže i dine. Kako bi se povezali s prirodom, odlučeno je da će se napraviti stanica od prirodnih boja i materijala kao što su kartonske cijevi povezane Accoya drvom. Ovo modificirano drvo ima životni vijek od najmanje 60 godina i može se potpuno reciklirati.

O LIFE programu

LIFE je europski program dodijele bespovratnih sredstava koji pridonosi ostvarenju europskih ekoloških, energetskih I klimatskih politika. LIFE dodjeljuje bespovratna sredstva projektima koji razvijaju ili provode europsku politiku u jednom od sljedećih područja: Priroda i bioraznolikost, Kružno gospodarstvo o kvaliteta života, Ublažavanje klimatskih promjena I prilagodba tim promjenama Prijelaz na čistu energiju. Pročitajte više o LIFE programu na poveznici.